Förberedelser

Det finns tre huvudfaktorer som påverkar utformningen av ert hus och som ni bör ha i åtanke när ni ska bygga hus: Tomten, detaljplanen (inom planlagt område) och era egna behov, önskemål och drömmar.

Vad ska ni då tänka på när ni börjar leta efter en passande husmodell och husleverantör? Här följer några enkla råd från oss Hudikhus.

Tomten

Hur ligger tomten med tanke på väderstrecken, var har ni norr och söder? Det är tomten som många gånger styr husets utformning och placering. Det finns olika appar där man kan få en uppfattning om hur solen rör sig olika delar av året, till exempel hitta.se som har tomtkarta med solinformation. Vårt råd är att ni spenderar mycket tid på tomten och verkligen känner in och observerar hur solen rör sig olika tider på dygnet. Det kanske blåser mer än ni först trodde och ni ser behovet av en uteplats i lä. Hur ser topografin ut? Grannarnas placering samt insyn från gatan kan också vara avgörande och påverka hur ni vill utforma planlösningen. Och självklart har utsikten en helt avgörande roll. Vi är gärna bollplank för era tankar om husmodell och placering!

Detaljplanen

Inom planlagt område finns en hel del bestämmelser som kan påverka utformningen och placeringen av ert hus. Kontakta stadsbyggnadskontoret i er kommun för att ta reda på vad som gäller för just er tomt. Till exempel kan detaljplanen ange tillåten byggyta, byggnadshöjd eller takvinkel. Många kommuner publicerar idag detaljplaner i digitala karttjänster på sin hemsida och vi hjälper gärna till om ni behöver hjälp att tyda detaljplanen, som inte alltid är så lättläst.

Behov och önskemål gällande ert drömhus

Hur stort skall huset vara? Hur många sovrum behöver ni? Drömmer ni om ett bibliotek eller en walk-in closet? Skriv ner alla önskemål så de kommer med redan från början. Känn också in vilken stil och vilket yttryck huset skall ha. Klassiskt eller modernt? Vad passar er familj bäst och i vilken miljö ska huset byggas?

Första steget

Den första personliga kontakten kan ske genom att ni besöker ett av våra visningshus. Där får ni kontakt med en av våra anställda säljare. Er första kontakt kan även ske genom telefonkontakt eller mejl när ni har begärt offert eller beställt en katalog av oss. När ni har bekantat er med vårt sortiment är det dags för nästa steg. Vi kan då till exempel ta fram en första offert och boka in en mer noggrann genomgång av hur era behov och önskemål ser ut. Efter det är ni ett steg närmare målet!

Om köpprocessen Läs mer
Byggentreprenad Läs mer
Frågor och svar Läs mer