Vår historia

Från 1961 till idag har vi varit med och förverkligat tusentals husdrömmar. Detta är historien om Hudikhus.

Olle Westrin, grundare av Hudikhus
Från starten 1961

Hur det började

Olle Westrin grundade 1961 Hudikhus som enskild firma och 1966 registrerades företaget som aktiebolag. Olle drev det tillsammans med sina söner Bo och Bengt och man levererade villor enligt lösvirkesprincipen. I mitten av 70-talet ändras momsreglerna kring lösvirkeshus, och bolaget läggs vilande.

Under denna period arbetar Anders Eriksson, Olle Westrins systers sonson, på en konstruktionsfirma i Stockholm med inriktning på grund- och brokonstruktioner. Under senare delen av 70-talet återvänder Anders till Hälsingland där han kommer att arbeta några år som husförsäljare på företaget Prefab tillsammans med Bo Westrin.

Anders Eriksson, ensam ägare av Hudikhus från 1993
Genom 80- och 90-talen

Nystart och förändring

1980 bestämmer sig Anders tillsammans med Bo och Bengt att starta upp Hudikhus igen, och Anders förvärvar sin gammelmorbror Olles aktier. Produktionen av villor utförs i storblock och man riktar in sig på en marknad som följer E4:an från Stockholm och norrut.

Under 80- och början av 90-talet bedriver Hudikhus egen byggverksamhet och utför själva montaget av de villor de levererar. En i stort sett försvinnande villamarknad i början av 90-talet tvingar företaget till stora förändringar, och 1993 står Anders som ensam ägare med endast konstruktören Jens Dahlin vid sin sida. Man har då inriktat sig på två marknadssegment: huskomponenter som säljs till stora byggbolag, samt en mindre del fritidshus som säljs direkt till konsument.

Med utgångspunkt i ett visningshus på området Husexpo i Sköndal smyger fritidshusförsäljningen igång i början av 90-talet, och kommer senare att ta över som företagets
huvudsegment.

Bild från Hudikhus katalog 1980
Klassiskt vitt fritidshus i skärgårdsmiljö med havsutsikt
Från sent 90-tal och framåt

Fokus fritidshus

1995 ansluter Anders son Tobias till företaget som hussäljare och försäljningen tilltar. Anders dotter Malin jobbar från 1998 för företaget, med fokus på marknads- och organisationsfrågor. I början av 2000-talet utvecklar företaget sin närvaro på fritidshusmarknaden, bygger fler visningshus på Husexpo och etablerar försäljning från västkusten med säljare och visningshus på Husknuten i Göteborg.

2008 etableras nya visningshus på Nybygget vid Arlanda, i samband med avvecklingen av Husexpo-området. Ett väg-skäl i företagets försäljningshistoria kommer 2014, då man väljer att frångå branschens vanliga upplägg med agenturer och istället anställa all personal inom försäljning. Samma år tar Malin över VD-posten efter Anders.

Fritidshus av Hudikhus på visningshusområdet Nybygget 2020
Hudikhus idag

Storskogen huvudägare

2022 träder Storskogen in som ny majoritetsägare genom ett förvärv av 70% av aktierna från Anders, Malin och Tobias som samtliga finns kvar som minoritetsägare.

Hudikhus är i det här skedet en marknadsledande aktör inom fritidshus och fjällstugor, med ett nischat modellprogram, ett erbjudande anpassat till fritidshuskunden och ett mycket starkt varumärke som står för trygghet, personligt engagemang och flexibilitet.

Malin är fortfarande verksam i bolaget som VD och Tobias som ansvarig för affärsutveckling.


Är ni redo att förverkliga er husdröm?

Ert drömprojekt väntar. Ta nästa steg och kontakta vårt team för personlig kontakt och anpassad offert och kalkyl.

Kontakta oss