Frågor och svar

Att bygga hus är en process med många avgörande beslut och du har säkert en del frågor. För att hjälpa er på vägen har vi besvarat några av de vanligaste frågorna vi får från våra kunder. Hör gärna av dig till oss om ni inte hittar svaret på just er fråga.

Vi planerar att bygga hus och har hittat en modell vi tycker om, men vi skulle vilja ha huset större. Kan man förlänga huset?
Ja, vi hjälper er gärna både med att förlänga och förkorta våra husmodeller. Välkomna att kontakta en säljare så får ni veta mer om vilka möjligheter som finns.

Vi har hittat ett hus som passar vår familj perfekt. Eftersom vi har så fin utsikt skulle vi vilja ha större fönster i vardagsrummet. Går det att ordna?
Javisst. Vi har många olika fönsteralternativ och hjälper er gärna med en anpassad lösning så att ni kan njuta av den fina utsikten i många år framöver. Välkomna att kontakta någon av våra säljare för information om vilka alternativ som är bäst lämpade för just den husmodell ni är intresserade av.

På vår tomt skulle det passa bättre med ett spegelvänt hus. Går det att ordna?
Självklart. En av våra styrkor är just flexibiliteten att kunna anpassa huset så det passar er. Vi hjälper er gärna med en spegelvänd lösning.

Vi skulle vilja göra vissa förändringar i planlösningen på en husmodell som vi gillar. Är det möjligt och vad kostar det?
Ja, det är fullt möjligt. Vi diskuterar gärna i detalj med er vilka ändringar som är möjliga utifrån husets konstruktion. Vi tar sedan inget betalt för arbetet med att göra ändringen. Priset justeras bara om det innebär merkostnader i material, till exempel förstärkningar av konstruktion eller byten av fönsterstorlekar.

Byggs era hus bara i småblock?
Vi har två olika byggsystem – småblock och storblock, som lämpar sig i olika situationer. Vårt småblockssystem består av väggblock som oftast är 120 cm breda. De packas på pall och kan hanteras för hand vilket innebär ett smidigt montage som inte kräver kran. Det är särskilt lämpligt på svårtillgängliga byggplatser. I vårt storblockssystem är väggmodulerna upp till 700 cm breda och då används kran vid montaget. Mer monteringsarbete är då gjort i fabrik och det kräver viss tillgänglighet till byggplatsen.

Är huset grundmålat när det kommer?
Nej, huset levereras med obehandlad fasadpanel för att ni själva ska kunna välja färgsystem. Vill ni till exempel måla ert hus med lasyr eller slamfärg kan huset inte vara grundmålat.

Vi ska bygga hus ute i skärgården, hur gör jag med transporten?
Vi levererar ditt hus till närmaste brygga på fastlandet och förmedlar gärna kontakter till lämpliga skeppare som ingår i vårt nätverk av leverantörer. Välkomna att kontakta någon av våra säljare för information och tips på lämplig logistiklösning för just den ort ni vill bygga hus på.

Går det att få huset nyckelfärdigt?
Hudikhus samarbetar med ett nätverk av byggföretag som är vana att bygga våra hus. Vi hjälper er gärna att anlita rätt underleverantörer och få fasta montagepriser på allt från grund till nyckelfärdigt hus. Välkomna att kontakta en av våra säljare för mer information och offert.

Vi funderar på att bygga hus. Vad kostar det att boka ett möte med en säljare?
Det kostar självklart ingenting att träffa oss. Våra säljare är anställda på Hudikhus och är kunniga rådgivare med mångårig erfarenhet. Vi guidar er genom hela processen och hjälper er att fatta beslut i rätt ordning när ni ska bygga hus.

Vi har en egen ritning, kan ni tillverka huset efter den?
Vi gör alltid vårt yttersta för att tillgodose våra kunders önskemål. Kontakta någon av våra säljare och berätta om just er husdröm.

Åtar ni er totalentreprenad?
Hudikhus samarbetar med ett nätverk av byggföretag som är vana att bygga våra hus. Vi hjälper er gärna med byggprojektet från grund till färdigt hus och hjälper er anlita rätt entreprenad för just ert husbygge. Välkomna att kontakta en av våra säljare för mer information och offert.

Vi är två familjer som vill bygga hus tillsammans med en planlösning som gör det möjligt att vistas i huset samtidigt och ändå sköta oss själva. Kan ni anpassa ett hus på det viset?
Ja, vi hjälper er gärna att anpassa huset så det passar de behov och önskemål ni har. Välkomna att kontakta en säljare så hjälper vi er att hitta den lösning som passar bäst.

Vad händer med vårt köpeavtal om bygglovet nekas ?
I samråd med er säljare försöker vi i första hand  hitta en reviderad huslösning som passar er och som är i enlighet med kommunens krav.
Skulle vi mot förmodan inte hitta en alternativ lösning så annulleras ert köpeavtal med Hudikhus utan kostnad för er.

Vi ska bygga ett fjällhus och behöver fler sovrum än det finns inritat. Kan vi själva påverka planlösningen?
Naturligtvis kan ni göra det. Vi skräddarsyr ofta våra husmodeller och hjälper er gärna med era önskemål. Välkomna att kontakta en säljare så får ni veta mer om vilka möjligheter som finns.

Vårt fjällhus ska ha den där mysiga lodge-känslan? Kan ni hjälpa oss med det?
Genom olika tillval som färgade fönster, lasyr på träpanel för vägg och tak samt trappa, och olika kulörer på innerdörrar kan ni hitta den kombination som passar just er för att skapa precis den känsla ni vill ha.

Förberedelser Läs mer
Köpprocess Läs mer
Byggentreprenad Läs mer