Bra att veta

Att riva en gammal sommarstuga

Rivning av gammal sommarstuga på havstomt med grävmaskin och hjullastare

Planerar ni att riva er gamla sommarstuga för att kunna bygga nytt? Läs mer nedan om:

Många sommarstugor från 60- och 70-talen

Fritidshus är en väsentlig del av det svenska samhällsbygget. Det finns omkring 600 000 fritidshus i Sverige, varav cirka 200 000 är byggda på 60-, 70- och 80-talen. Efter 1962 års fritidsutredning (SOU 1964:47) följde den mest intensiva perioden av fritidshusbyggande i svensk historia, då det under senare delen av 1960-talet byggdes omkring 30 000 fritidshus per år.

Sommarstugorna som byggdes under denna period var ofta enkla byggnader och ämnade att nyttjas i första hand på sommaren. Sommarstugor från 60-talet finns i många attraktiva havs- och sjönära lägen, och husen som ersätter dem är ofta tänkta för mer eller mindre permanent boende i framtiden. Att riva en gammal sommarstuga för att bygga nytt med året-runt-standard är idag en vanlig företeelse.

Exempel på fritidshus från 1960-talet i storlek omkring 50 kvadratmeter
På 1960-talet byggdes många sommarstugor med en enklare standard än dagens byggnorm.

När krävs rivningslov?

Inom detaljplanerat område krävs alltid rivningslov, om inte detaljplanen uttryckligen säger något annat. Krav på rivningslov kan också finnas med i områdesbestämmelser om sådana omfattar fastigheten. Utanför detaljplanerat område krävs inte rivningslov, men oftast en anmälan till kommunens byggnadsnämnd.

Vad behöver jag tänka på?

Rivningslov eller -anmälan hanteras tillsammans med ansökan om bygglov. Normalt krävs en rivningsplan som bilaga till ansökan/anmälan, som er rivningsentreprenör kan hjälpa till med. Vi kan hjälpa till att handla upp en entreprenad som även omfattar rivningsarbete.

Om huset står inom strandskyddat område ska man tänka efter noggrant innan man sätter igång med rivningsarbetet. Frågan om husets hemfridszon eller tomtplats kan bli aktuell när man söker dispens från strandskydd, och det kan därför vara viktigt att utreda tomtplatsen innan rivning av befintligt hus. Kontakta oss gärna om ni har frågor kring hur ni ska gå vidare i just ert fall.

Vad kostar det att riva en gammal sommarstuga?

För en typisk 60-talsstuga på omkring 50 kvadratmeter byggd på plintgrund ska man i vår erfarenhet räkna med omkring 80 000 till 120 000 i rivningskostnad. Priset varierar en del med platsens förutsättningar och husets konstruktion.

Har ni fler frågor? Kontakta oss!

Kontakta oss om ni har fler frågor, vill diskutera ert tänkta byggprojekt eller få tips och råd kring att riva en gammal sommarstuga.

Fler artiklar

Visa alla arrow-right

Är ni redo att förverkliga er husdröm?

Ert drömprojekt väntar. Ta nästa steg och kontakta vårt team för personlig kontakt och anpassad offert och kalkyl.

Kontakta oss