Bra att veta

Att bo permanent i fritidshus

Kan man bo permanent i fritidshus?

Det enkla svaret är: ja. Många frågar oss vad skillnaden mellan ett fritidshus och en villa egentligen är, och vad som gäller om man vill bo permanent i fritidshus. Idag bygger man i princip alla fritidshus med samma tekniska standard som en villa för permanent boende, och alla våra hus är utformade för året-runt-användande. Skillnaden ligger i vilka krav som kommunen ställer på husets utformning i bygglovsskedet.

Krav på tillgänglighet och funktion vid bygglov

Ett hus för permanent boende måste möta högre krav vad gäller tillgänglighet och funktion. Kraven kan exempelvis innebära större sovrum, större badrum eller bredare innerdörrar. I ett fritidshus är man friare att utforma planlösningen och kan få in mer funktion på samma yta.

Våra planlösningar är som utgångspunkt ritade som fritidshus. Vi hjälper gärna till att göra anpassningar utifrån hur ni har tänkt att använda ert hus på både kort och lång sikt, och vissa av våra större husmodeller är redan anpassade för att möta kraven. Om den husmodell ni är intresserade av behöver möta kraven för permanent boende så kan vi göra nödvändiga anpassningar, vilka kan omfatta en förlängning av huset eller omdisponering av ytor.

Exempelritningar tillgänglighetskrav, lånade från Bygglovalliansen
Exempel på tillgänglighetskrav. Illustrationer lånade av Bygglovalliansen, ett nätverk av 18 mellansvenska kommuners bygglovsfunktioner.

Energikrav

Kraven på energieffektivitet vid nybyggnation är desamma för alla småhus över 50 kvadratmeter. Undantag gäller för hus med en användning mindre än fyra månader per år, eller som motsvarar mindre än 25% av en årsenergiförbrukning. Så är ofta fallet med fritidshus, och då har man större valfrihet vad gäller uppvärmningssystem i huset.

Illustration av värmeförlust ur ett hus för att visa energiförbrukning.

De allra flesta av våra husmodeller kan möta kraven på energieffektivitet med rätt sorts uppvärmningssystem. Vilket det är beror på husets storlek och var i landet det ska stå. Läs mer i vår artikel om hur man ska tänka när det gäller uppvärmning av fritidshus. Husmodeller i storleken 50-70 kvadratmeter kan ha svårt att klara energikraven, eftersom kraven inte utgår från total energiförbrukning utan blir beräknade i kWh per kvadratmeteryta. Då hus i den storleksklassen vanligtvis har en begränsad användning (max fyra månader per år) så gäller dock oftast undantag från energikraven, och det blir alltså en icke-fråga.

Vad avgör om ett hus är ett fritidshus eller en villa?

Ett nybyggt hus blir kategoriserat i enlighet med ansökan om bygglov, som ska göras utifrån husets tänkta användning. Husets storlek eller tekniska standard har ingen relevans för kategoriseringen.

Det finns i dagsläget inget sätt ändra kategoriseringen av ett hus. Det finns heller inga hinder mot att nyttja ett hus som är kategoriserat som fritidshus för permanent boende. Det korta svaret är alltså att det är inte så mycket som skiljer, mer än vilka krav som kommunen ställer i bygglovsskedet.

Mer information om kraven på fritidshus och gällande regelverk finns i Boverkets Kunskapsbank.

Kontakta oss om ni har fler frågor om fritidshus och permanentboende, eller om ni vill diskutera er husdröm vidare!

Fler artiklar

Visa alla arrow-right

Är ni redo att förverkliga er husdröm?

Ert drömprojekt väntar. Ta nästa steg och kontakta vårt team för personlig kontakt och anpassad offert och kalkyl.

Kontakta oss