Inspiration

Inred med en moodboard

Moodboard material visningshus Alster

Hur får man till den rätta känslan i inredningen, och får saker och ting att hänga ihop? Vi ställde frågan till Sophie Bergman, inredare på Knapp & Co.

”Samla prover av olika material, produkter och färger som ni gillar. Lägg ihop dem, och dra sedan bort och lägg till ända tills det känns helt rätt.”

Sophie Bergman, inredare på Knapp & Co

Det fantastiska med att bygga nytt

-Att bygga nytt är ju helt fantastiskt, säger Sophie. Då har man möjligheten att tänka till från början, och göra just de val som man själv vill för att sätta sin alldeles egen prägel på huset.

Inredare Sophie Bergman från Knapp o Co tipsar om att använda en moodboard

Att bygga nytt hus innebär naturligtvis många olika val att göra, och det kan vara svårt att se framför sig hur slutresultatet kommer att bli och hur olika saker kommer att passa ihop med varandra. Då kan en moodboard vara ett bra verktyg att använda. Men hur skapar man sin moodboard?

-Samla prover av olika material och färger som ni gillar. Lägg ihop dem för att skapa er egna moodboard, och dra bort och lägg till ända tills det känns helt rätt, tipsar Sophie.

I bygghandeln går det att hitta mycket varuprover, och från en del leverantörer går det också att beställa via deras hemsida. Det som inte går att få tag i ett verkligt prov av kan man spara ned en bild på, skriva ut och klippa till för att få med i moodboarden.

Vilka material och produkter bör man ta med?

Här finns inga rätt och fel! Det går att ta med vilka material och produkter som helst. Det är dock viktigt att tänka på att de material och produkter som gör väsentligt intryck i inredningen bör få vara med.

Sophie Bergman, inredare på Knapp o Co, skapar en moodboard

-För att moodboarden ska guida på rätt sätt är det bra om man försöker tänka lite på den relativa skalan av olika inslag, menar Sophie. Om man använder en färg som accent på till exempel prydnadskuddar i en soffa så kan den definitivt vara med men den bör inte dominera moodboarden, förklarar hon.

Här är några av Sophies tips på saker som bör finnas med i en moodboard:

  • Golv – bitar av trägolv eller klinkersplattor, eller heltäckningsmatta om det är aktuellt.
  • Väggar – färgprover på papper från färghandeln eller bitar av träpanel eller annat väggmaterial.
  • Fast inredning – färgprover på exempelvis köksluckor och bänkskiva. Det kan vara riktiga provbitar eller bilder från leverantörens hemsida eller katalog.
  • Möbler och inredning – ju mer man kan få fysiska prover av, desto bättre. Ibland räcker det med materialet. Om jag till exempel har golvstående lampor i mässing kan en bit mässingsrör räcka för att få med det inslaget.
  • Växter och inredningsdetaljer – välj gärna ut några favoritdetaljer eller växter som ska få en särskilt framträdande placering i rummet och låt dem synas väl även i moodboarden.

Ni kanske noterade att tak inte fanns med i listan. Inte för att det är ett oviktigt inredningsval, och om taket skiljer sig väsentligt från väggen så kan det vara en bra idé att ha med det också.

Sammanhållen inredning i visningshus

Sophie Bergman har jobbat med inredningen i flera av Hudikhus visningshus, på områdena Nybygget vid Arlanda och Husknuten i Västra Frölunda.

-Att inreda visningshus innebär en särskild utmaning, menar Sophie. Det gäller att hitta en balans mellan det lättskötta och den hemtrevliga känsla som man vill få till. Visningshusen ska ju ha känslan av ett hem samtidigt som de ska funka som en arbetsplats och ett sorts skyltfönster, fortsätter hon.

Besök gärna något av våra visningshus för att uppleva det i verkligheten!

Våra visningshus

Fler artiklar

Visa alla arrow-right

Är ni redo att förverkliga er husdröm?

Ert drömprojekt väntar. Ta nästa steg och kontakta vårt team för personlig kontakt och anpassad offert och kalkyl.

Kontakta oss